איך לקבל החלטה? איך מקבלים החלטות? שיטת סילבה
איך לקבל החלטה

איך לקבל החלטה

בחיים אנחנו נדרשים לקבל אין ספור החלטות. הן לגבי דברים יום יומיים כמו מתי נקום, מה נאכל, מה נעשה היום וכו' והן לגבי נושאים משני-חיים כמו: באיזה תחום להתמחות ולעבוד בו, עם מי נתחתן, איך להתמודד עם מחלה שנחתה בחיינו, במה להשקיע כסף ועוד. כל אחד מאיתנו מתייחס אחרת לקבלת החלטות. יש את ההבחנה בין אלה שלהחליט… בכל נושא שהוא – קטן או גדול- זה עבורם עינוי וחיבוטי נפש… לבין כל השאר שקבלת החלטה היא עבורם תהליך "רגיל". הבחנה אחרת היא בין התנהגות "טבעית" וזורמת לבין התנהגות "מתחבטת"… הטבעית מופיעה כשההחלטה שיש לקבל היא פשוטה בעיני המחליט… והמתחבטת כשההחלטה לא פשוטה עבורו.

מאמר זה נכתב בעיקר עבור "המתחבטים" אלה שמגיעים למצב (או כל הזמן במצב) שקבלת החלטה בתחום מסוים או ברגע מסוים הופכת לאתגר ממשי עבורם… שמציף ומביא לחוסר ביטחון. המאמר בא לענות על השאלה (שכל אחד מאיתנו שאל את עצמו לפחות פעם אחת בחיים, כשנדרשנו להחלטה "הרת גורל"): איך לקבל החלטה נכונה? איך אני יכול להחליט בצורה הטובה ביותר? איך אני יודע להחליט בלי להיפגע מההשלכות של הבחירה שלי או לפגוע באחרים באמצעותן?

איך מקבלים החלטות

רוב האנשים משקיעים מחשבה ושיקול דעת בקבלת החלטה… הכל בהתאם לכמה ההחלטה הזו "גדולה" מבחינתם. רק מיעוט קטן מחליט בצורה אימפולסיבית בלי לחשוב יותר מדי. לגבי החלטות יום יומיות שגרתיות רובנו כבר מתורגלים בתהליך קבלת ההחלטות ומחליטים על פי ההתחייבויות, הניסיון, הטעם האישי או מה שמרגיש לנו הכי נכון או הכי מתאים לחשקים שלנו באותו רגע. האתגר מתחיל כאשר אנו מבינים שההחלטה שנקבל תביא בעקבותיה השלכות משמעותיות על החיים שלנו ואולי גם של אחרים חשובים לנו. מצב זה גורם לנו לעצור, לחשוב, לשקול… כדי שבסופו של דבר נוכל לבחור ו… אם אפשר… להרגיש שלמים עם הבחירה.

אז מה עושים כשקבלת ההחלטה גורמת לנו רק לחיבוטי נפש והיסוס?

יש לנו 4 אפשרויות:
1. להשתמש ביכולות של חצי המוח השמאלי – קרי, נקיטת גישה שיטתית.
2. להשתמש ביכולות של חצי המוח הימני – קרי, אינטואיציה וחשיבה מהירה
3. גם וגם
4. אף אחד מהקודמים – פשוט לבחור אימפולסיבית.

איך לקבל החלטה בעזרת חצי המוח השמאלי?

חצי המוח השמאלי שלנו אחראי בין היתר על הגיון, כתיבה, שפה וחשיבה אנליטית לכן הגישה לקבלת החלטה היא גישה שיטתית בה עוברים על כל השלבים לקבלת החלטה, אחד אחד, כדי לוודא שלקחנו בחשבון כל היבט ולא "פספסנו" דבר.

שלב ראשון לקבל החלטה

הגדרה – מהי הבעיה/האתגר שאני מנסה לפתור? מהי הבחירה שעלי לעשות? כשאנחנו כותבים את זה לעצמנו ומשקיעים זמן בחשיבה על הגדרות של הבעיה והבחירה… כבר מיקדנו את עצמנו טוב יותר. לרבים זה נראה מאד טריוויאלי ומדלגים על שלב זה, אך כאשר אנו מתבקשים להגדיר במשפט ברור לכל קורא, מהי הבעיה ומהי הבחירה שעלינו לעשות… אנחנו בעצם מגדירים לעצמנו בצורה ברורה את התהליך. זה מביא אותנו ממוקדים יותר לשלב הבא.

שלב שני לקבלת החלטה

איסוף מידע – לגבי כל מה שרלוונטי לתחום ולנושא אליו מתייחסת ההחלטה שלנו. אנחנו יכולים לחפש באינטרנט, לשאול מומחים, להתייעץ, לבדוק עם אחרים שהתנסו במצב הזה (בין אם הם ממקורבנו ובין אם ברשתות החברתיות)… ממש לחקור. רבים ממעטים להתעמק ולחקור… אך ככל שאנחנו מצוידים ביותר מידע רלוונטי כך קל יותר יהיה לשקול יתרונות וחסרונות… לראות את התמונה השלמה ולראות מנקודות מבט שונות.

שלב שלישי לקבלת החלטה

זיהוי אפשרויות וקביעת קריטריונים – עורכים רשימה של כל האפשרויות וכל החלופות האפשריות בקבלת ההחלטה. משתמשים ביכולת היצירתית שלנו ומנסים לחשוב (לפעמים כדאי כאן גם סיעור מוחות)… על ברירות פחות קונבנציונאליות. בשלב זה נכניס גם את הקריטריונים והערכים שלנו… ונקבע מה הכי חשוב לנו לקחת בחשבון הן מבחינה מעשית כמו: עלות, זמן שייקח, היתכנות, סיכונים, השפעה עלינו בתחומים שונים ועל אחרים… והן מבחינה ערכית: שתהיה התאמה בין הבחירה לערכים, העדיפויות, האמונות והעקרונות שלנו.

שלב רביעי לקבלת החלטה

"שקילה" – היתרונות והחסרונות הערכת סיכונים ואי ודאויות, עלינו ליצור רשימה של יתרונות וחסרונות עבור כל אפשרות וכן רשימת הסיכונים הפוטנציאלים או מצבי אי הוודאות האפשריים. עלינו גם לשקול את הסבירות להצלחה או כישלון ולחשוב איך ובאילו דרכים אפשר לצמצם את הסיכונים ואי הוודאות הכרוכים בכל אפשרות.

בעזרת שלבים אלה נוכל להגיע בצורה יותר מציאותית לשלב הסופי של קבלת ההחלטה.

איך לקבל החלטה בעזרת חצי המוח הימני?

חצי המוח הימני שלנו אחראי על כמה כלים חשובים: על דמיון, יצירתיות, אינטואיציה וחשיבה באלפא.

לקבל החלטה באמצעות חשיבה באלפא

(ראו הרחבה במאמר גלי אלפא) –תדר אלפא נחשב ל- תדר לחשיבה איכותית… לכן חשיבה בתדר אלפא חשובה מאד לקבלת החלטות. היא מאפשרת לנו לחשוב בצורה רגועה… בלי לחץ או סטרס (שהם נלווים קבועים כשאנו מתקשים להחליט), מאפשרת לנו לחשוב מחוץ לקופסה ולהגיע לכל מיני רעיונות יצירתיים ולא קונבנציונליים. היא ממש עוזרת לנו להגדיל את מספר האפשרויות.

לקבל החלטה באמצעות אינטואיציה

(ראו הרחבה במאמר אינטואיציה) – מאפשרת לנו לקבל מידע מעבר לחושים הפיזיים. אנחנו יכולים ממש לקבל תחושת בטן שתנחה אותנו בכיוון הנכון… מידע מה כדאי לחקור ולבדוק, הן לגבי האפשרויות, הן לגבי הנושא עצמו והן לגבי המעורבים בדבר.

לקבל החלטה באמצעות יצירתיות

הפעלת היצירתיות מאפשרת לנו לחשוב בצורה יותר יצירתית, הן כדי לחשוב על אפשרויות נוספות לבחירה (שחלקן הן, מבחינתנו, ממש לצאת מהקופסה) והן על דרכים להקטין סיכונים ואי וודאות. חשיבה יצירתית מאד עוזרת לנו בקבלת החלטות.

לקבל החלטה באמצעות דמיון

מאפשר לנו לדמיין את התוצאות הפוטנציאליות של כל אפשרות. איך כל בחירה מאלה שעומדות בפנינו יכולה להשפיע על החיים שלנו, על המטרות שלנו ועל הסובבים אותנו. כשאנחנו עושים הדמיה של התוצאות… אנחנו יכולים לקבל תובנה חשובה לגבי ההשלכות הפוטנציאליות של ההחלטה שלנו.

איך לקבל החלטה בעזרת שיטת סילבה?

כדי לענות על שאלה זו עלינו ראשית לענות על שאלה מקדימה: מהי שיטת סילבה? ובכן שיטת סילבה היא שיטה בינלאומית לאימון המוח ששמה לה למטרה לתת לנו ארגז כלים עוצמתי וליווי לכל החיים (בחינם) במסע ההתפתחות האישית שלנו (ראו מאמרים: ההתפתחות האישית היא המפתח לשחרור מלוא הפוטנציאל שלך, התפתחות אישית והעצמה). שיטת סילבה היא מעין "מערכת הפעלה סודית של המוח". היא מחברת אותנו למוח העוצמתי שלנו עם חמשת היכולות המופלאות שלו (ראו מאמרים: אימון המוח, אימון מנטלי, מהי שיטת סילבה)… מאפשרת לנו להתוודע ליכולות הללו (שלא כולם מכירים אותן), להתנסות בהן, וללמוד איך להשתמש בהן כדי להגיע למה שחשוב לנו בחיים…

כשמה שחשוב לנו זה איך להחליט החלטות ואיך לקבל כאן ועכשיו החלטה נכונה… שיטת סילבה מציידת אותנו בארגז כלים עוצמתי כדי להצליח לקבל החלטה.. שנעמוד אחר כך מאחוריה. מהו אותו ארגז כלים?

  • איך להשתחרר מהסטרס… להעלות את רמת הרגיעה… ולשמור על רמה גבוהה שלה כך שנוכל גם במצבי לחץ להגיב ברגיעה
  • איך לנטרל מחשבות שליליות שיוצרות לחץ וסטרס וגורמות להיסוס ותקיעות בעת קבלת החלטות… ואיך לפתח חשיבה חיובית
  • איך לעבור לחשיבה במצב "אלפא" בו המוח מרוכז ויצירתי יותר ומאפשר לנו רעיונות חדשים
  • איך להתגבר על גורמים "מסיחים" שמפריעים לעבודת המוח
  • איך לזהות אמונות מגבילות שחוסמות אותנו מלהתקדם… מלהעז לשנות… מלבחור במה שהכי טוב עבורנו… ולהחליפן במעצימות.
  • איך לכוון את המוח למצב הרצוי לנו – ה"וויז" של המוח – כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורנו ועבור כל הנוגעים בדבר.
  • איך לפתח את האינטואיציה ולקבל ממנה מידע?
  • ועוד כלים שלא קשורים רק בקבלת החלטות אך עוזרים לנו בתחומים שונים בחיים.

למידע על הקורסים והסדנאות שלנו

השאירו פרטים ונציג של מכון סילבה יחזור אליכם בהקדם:



    x
    סייען נגישות
    הגדלת גופן
    הקטנת גופן
    גופן קריא
    גווני אפור
    גווני מונוכרום
    איפוס צבעים
    הקטנת תצוגה
    הגדלת תצוגה
    איפוס תצוגה

    אתר מונגש

    אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

    סייגי נגישות

    למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

    רכיב נגישות

    באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.