מתח נפשי, מתח נפשי סימפטומים פיזיים, מהו מתח נפשי? שיטת סילבה
מתח נפשי

מתח נפשי

מתח נפשי

בעולם המהיר והתובעני של היום, מתח נפשי הפך לבן לוויה עבור אנשים רבים. כמעט מידי יום אנו נתקלים בסיטואציות שמעוררות סטרס… וככל שאנחנו חווים יותר מצבי סטרס כך עולים בנו יותר ויותר האי שקט והלחץ. שני האחרונים, בונים יחד את המתח הנפשי. לא כל כך מהר אנו מודעים לו… כי הוא מצטבר מסיטואציה לסיטואציה… ולאט לאט הוא הופך, בלי ששמים לב, ל"צל" שמלווה אותנו כל הזמן… ומשבש לנו את התפקוד הפנימי והחיצוני.

מהו מתח נפשי?

מתח נפשי מתייחס למתח הרגשי והפסיכולוגי שאנחנו חווים כאשר אנו מתמודדים עם מצבים תובעניים או מציפים. המתח הנפשי הוא התגובה הטבעית שהגוף חווה כאשר המוח שלנו מגיב למצבים האלה. כאשר המוח תופס מצב כמלחיץ או מרגיש מוצף או מודאג… הוא גורם לשחרור הורמוני לחץ כמו קורטיזול ואדרנלין, שמכינים את הגוף להתמודד עם המצב, אך גם גורמים לגוף שלנו להרגיש בכוננות גבוהה. קצת לחץ זה בסדר, אבל יותר מדי במשך זמן רב זה לא טוב.

מהם הגורמים למתח נפשי?

מתח נפשי יכול לנבוע ממקורות שונים:

  • לחץ בעבודה: כיצד לחץ הקשור לעבודה גורם למתח נפשי? חלק ניכר מחיינו מוקדש לעבודה שלנו. עומסי עבודה מוגזמים, מועדים צפופים וסביבות לחץ גבוה עלולים להוביל לרמות מתח גוברת. בנוסף, חוסר שביעות רצון בעבודה, קונפליקטים עם עמיתים או ממונים, או אי התאמה בין ערכים אישיים ותרבות ארגונית יכולים כולם לתרום ללחץ הקשור לעבודה.
  • יחסים אישיים: איך יחסים אישיים משפיעים על מתח נפשי? היחסים שיש לנו עם בני המשפחה, החברים או השותפים שלנו יכולים להשפיע באופן משמעותי על הרווחה הנפשית שלנו. קונפליקטים, תקשורת מתוחה או תחושות של בדידות ובידוד עלולים לגרום למתח רב. איזון בין תפקידים וציפיות שונים בתוך מערכות יחסים, כמו להיות הורה, בן זוג או חבר, יכול גם להיות מקור ללחץ.
  • לחצים פיננסיים: מה בין לחצים פיננסיים ומתח נפשי? דאגות כספיות הם סיבה נפוצה למתח. חוסר יציבות פיננסית, חובות, אבטלה או חוסר יכולת לעמוד בהתחייבויות פיננסיות עלולים להוביל לדאגה מתמדת, חרדה ותחושות חוסר אונים. הלחץ לשמור על רמת חיים מסוימת או לעמוד בציפיות החברתיות לגבי רכוש חומרי יכול לתרום עוד יותר ללחץ כלכלי.
  • שינויים בחיים: כיצד שינויים עיקריים בחיים גורמים למתח נפשי? אירועי חיים משמעותיים, בין אם חיוביים או שליליים, יכולים לעורר מתח. מעבר למקום חדש, תחילת עבודה חדשה, פיטורים, חתונה, גירושים, לידה, אובדן אדם יקר או שכול עלולים לשבש את תחושת היציבות וההיכרות שלנו. שינויים אלה דורשים לעתים קרובות הסתגלות לסביבות, תפקידים או שגרות חדשות, אשר עלולות להיות מכבידות מבחינה רגשית ומנטלית.
  • חוסר ודאות וחששות עתידיים והשפעתם על מתח נפשי? הפחד מהלא נודע, דאגות לגבי העתיד, או הרגשה מוצפות על ידי אחריות מרובה… אי ודאות בקריירה, דאגות בריאותיות או חוסר ביטחון אישי…הלחץ המתמיד לקבל החלטות חשובות או לנווט בנסיבות לא ודאות
  • גורמי לחץ סביבתיים והשפעתם על מתח נפשי גורמים חיצוניים, כמו רעש, זיהום, צפיפות או מגורים בשכונה לא בטוחה, יכולים לתרום ללחץ נפשי. גורמי לחץ סביבתיים אלה יכולים לשבש את תחושת השלווה שלנו, לעורר רגשות מוגברים, ובסופו של דבר להשפיע על הרווחה הנפשית שלנו.
  • טראומה, חוויות עבר ומצבי בריאות נפשיים בסיסיים יכולים גם לתרום ללחץ.

מה הקשר בין מתח נפשי לסימפטומים פיזיים?

איך מזהים את המתח הנפשי? כשהמוח שלנו מרגיש לחוץ, הוא אומר זאת לגוף שלנו, והגוף שלנו מגיב בדרכים שונות. במילים אחרות, למתח הנפשי מתלווים סימפטומים פיזיים. הנפוצים מבינהם:

  • כאבי ראש ומיגרנות: יכולים לנוע בין אי נוחות קלה לכאב חמור ויכולים להשפיע על התפקוד היומיומי.
  • עייפות והפרעות שינה: מתח נפשי יכול לשבש את השינה שלנו, ולהוביל לקשיים בהירדמות, התעוררויות רבות בלילה או חוויה של שינה לא נינוחה. זה יכול לגרום לעייפות בשעות היום, רמות אנרגיה מופחתות וירידה ביכולת להתרכז ולבצע מטלות יומיומיות ביעילות.
  • בעיות עיכול: מתח נפשי יכול להשפיע על מערכת העיכול, ולגרום לתסמינים כמו כאבי בטן, בחילות, והפרעות עיכול. יש גם שינויים בתיאבון. אנשים מסוימים עשויים לחוות עלייה בתיאבון, מה שמוביל לאכילת יתר הקשורה ללחץ, בעוד שאחרים עלולים לחוות אובדן תיאבון.
  • מתח וכאב בשרירים: מתח נפשי גורם לשחרור הורמוני לחץ, שעלולים לגרום למתח ונוקשות בשרירים. זה יכול לגרום לאי נוחות פיזית, כאבי שרירים וכאבי גוף כלליים. אם המתח כרוני… זה יכול אפילו לתרום למצבים כמו כאבי גב וצוואר, כאבי ראש מתחים והפרעה במפרק ה-TMJ.
  • מערכת חיסונית מוחלשת: חשיפה ממושכת להורמוני לחץ יכולה לדכא את המערכת החיסונית, ולהפוך אותנו לרגישים יותר לזיהומים, למחלות או שההתאוששות שלנו ממחלות תהיה איטית יותר. מתח נפשי יכול גם להחמיר מצבים בריאותיים קיימים, ולהוביל להתלקחויות או להחמרת תסמינים.
  • תסמינים הקשורים למערכת הדם: מתח נפשי יכול להשפיע על מערכת הלב וכלי הדם, מה שמוביל לקצב לב מוגבר, רמות לחץ דם גבוהות או קצב לב לא סדיר. מתח ממושך יכול לתרום להתפתחות או להחמרה של מצבים לבביים כמו יתר לחץ דם או מחלות לב.
  • בעיות עור: מתח נפשי יכול להחמיר מצבי עור שונים או לעורר מצבים חדשים. בעיות עור נפוצות הקשורות ללחץ כוללות התפרצויות אקנה, התלקחות אקזמה, פסוריאזיס או כוורות. בנוסף, עלולים להתרחש גירוד הנגרם ממתח או נשירת שיער מוגזמת.
  • בעיות נשימה: מתח נפשי יכול להשפיע על דפוסי הנשימה, ולהוביל להיפרוונטילציה, קוצר נשימה או תחושת לחץ בחזה. אנשים עם מצבי נשימה קיימים כמו אסטמה עשויים לחוות תסמינים מוגברים
  • בעיות מחזור: מתח נפשי יכול להשפיע על המחזור החודשי אצל נשים, ולהחמיר את התסמינים הקדם- וסתיים.

חיוני להיות מודעים לתסמינים אלו מכיוון שהם יכולים להעיד על נוכחות של מתח נפשי ולעורר אותנו לפעול באמצעים מתאימים כדי לנהל אותו.

מדוע יש צורך לנהל את המתח הנפשי?

חשוב לנהל את המתח הנפשי ולהירגע. ויש לכך מספר סיבות:

  • כשרגועים ומאפשרים לנפש לנוח, חוזר האיזון.
  • רגיעה משפרת את יכולת החשיבה שלנו, את המיקוד ואת הביצועים שלנו במצבי רגיעה כולל את הקשב, הזיכרון, קבלת החלטות, פתרון בעיות והיצירתיות.
  • המערכת החיסונית פועלת בצורה המיטבית רק כשאנחנו רגועים (גוף בריא כשהנפש רגועה).
  • אנחנו ישנים הרבה יותר טוב ואיכות השינה משתפרת כשאנחנו רגועים.
  • רגיעה מספקת הזדמנות לעסוק בתחביבים ולבלות עם אנשים אהובים.

לכן להירגע קריטי ביותר לחיים שלנו.

כיצד מנהלים את המתח נפשי?

מתח נפשי זה כמו אות מהגוף שלנו שאומר, "היי, משהו לא בסדר בראש שלך, וגם אני מרגיש את זה! אז קח/י אוויר ותמצא/י דרכים להירגע ולנהל את מה שמפריע לך". זוהי תזכורת לכך שהנפש והגוף שלנו מחוברים חזק, והדאגה לרווחה הנפשית שלנו חשובה לא פחות מאשר לדאוג לבריאות הפיזית שלנו. לכן מציאת דרכים להירגע ולהוריד מתח נפשי חיונית לנו ביותר. לא במקרה להירגע היא משאלת הלב הנפוצה ביותר אצל כל מי שנמצא במתח נפשי. יש ביננו שמבקשים להירגע מדאגות בלתי נגמרות. יש שמבקשים רגיעה מהלחץ הנפשי שאנו חשים… לפעמים הרגיעה שאנו מבקשים היא מהסימפטומים הגופניים שמטרידים אותנו ומשבשים לנו את התפקוד… ועוד.

כיצד שיטת סילבה מטפלת במתח הנפשי?

שיטת סילבה מלמדת אותנו בתהליך האימון של המוח לטפל במתח הנפשי בשלושה צעדים חשובים:

  • לרוקן את הסטרס
  • להעלות את רמת הרגיעה
  • לטפל במחשבות והרגשות שיוצרים את הסטרס.

לרוקן את הסטרס ולהוריד את המתח הנפשי

אם אנחנו לא מטפלים בו בעצמנו, סטרס הוא דבר שמצטבר. כאילו שיש לנו בגוף כלי מיוחד שבתוכו מצטברים המתחים. ככל שהסטרס מצטבר "בכלי" יותר ויותר… המתח הנפשי מתחזק יותר ויותר ואיתו גם הסימפטומים הנלווים אליו. ככל שהמתח הנפשי מתחזק, הוא משפיע יותר ויותר לרעה על התפקוד שלנו ביום יום. בנוסף הוא מחריף ומעצים את כל התגובות שלנו שנגזרות מסטרס (כעס, פחד, דאגה…) בלי קשר לגירויים עצמם, ומשאיר אותנו בתחושות לא נעימות לגבי עצמנו. לכן חשוב מאד לדאוג "לרוקן" מתוכנו את הסטרס הזה שהצטבר. יש טכניקה מאד אפקטיבית וקלה ליישום שלומדים אותה כבר בתחילת הקורס של שיטת סילבה שמאפשרת לנו לרוקן מתי שנרצה את המתח הנפשי שצברנו במהלך היום או בעקבות אירוע מלחיץ שחווינו, ולחוות רגיעה אמיתית. כשאנחנו מרוקנים את הסטרס שהצטבר אצלנו ביום יום… אנחנו מחלישים בצורה משמעותית את המתח הנפשי… וככל שמתמידים בכך… בסופו של דבר הוא גם יעלם או יהיה מתחת השליטה שלנו ויפסיק לשבש לנו את החיים.

להעלות את רמת הרגיעה ולצמצם את המתח הנפשי

רמת הרגיעה ורמת הסטרס, הן שתי רמות הפוכות זו מזו המשפיעות אחת על השנייה. ככל שרמת המתח הנפשי שלנו יותר גבוהה, רמת הרגיעה שלנו יותר נמוכה ולהפך. רמת רגיעה גבוהה מקטינה את קצב הצטברות של המתחים ולא מאפשרת למתח נפשי להיבנות. ככל שאנחנו לומדים להירגע ומעלים את רמת הרגיעה קשה לנו יותר ויותר להגיב במתח … או לאפשר למתח נפשי להיווצר.
לכן במהלך אימון המוח של שיטת סילבה (20 דקות ביום לתקופה של חודש), אנחנו מעלים בצורה עקבית את רמת הרגיעה שלנו ומקטינים מאד את רמת המתח הנפשי. זה מאפשר לנו לחוות את היום יום ואת התפקוד שלנו ממקום הרבה יותר טוב. סילבה גילה שהרגיעה משפרת אצלנו מאד את התפקוד ביום יום, מאפשרת לנו חשיבה איכותית ויצירתית (הכוללת פתרון בעיות וקבלת החלטות טובות) ומאפשרת תגובה רגועה ועניינית יותר בסיטואציות שונות.

מטפלים במחשבות והרגשות שיוצרים את המתח הנפשי

לרוקן את הסטרס שהצטבר זה תהליך חשוב ביותר, אבל לא מונע ממתח חדש להיווצר. העלאת רמת הרגיעה עוזרת לנו לחוות פחות מתח ולאגור פחות מתח נפשי, אבל עדיין לא מונעת ממתח חדש להיווצר. מה שיוצר את המתח הנפשי ומעצים אותו, אילו האי שקט והלחץ שנוצרים בעקבות מחשבות פסימיות שאנו חושבים ואמונות מגבילות שקופצות לנו לראש. אם "נטפל" במחשבות הפסימיות ובאמונות המגבילות הללו… נמנע היווצרות סטרס חדש שיוביל ליצירת/חיזוק המתח הנפשי.

בשיטת סילבה לומדים טכניקה כדי לבטל את הכוח של מחשבות פסימיות ואיך במקומן, לעבור לחשיבה חיובית. כמו כן אנו מאמנים את המוח לזהות אמונות מגבילות שיושבות לנו בתת המודע ואחת אחרי השנייה להחליפן באמונות מעצימות. פעם חשבו שהמוח מתקבע ומה שיש לנו בראש (הרגלים, תגובות, אמונות…) נתקע איתנו לכל החיים. סילבה גילה במחקרים שלו (עוד לפני שהגיעה ההוכחה המדעית), שהמוח שלנו גמיש ויכול (אם אנחנו יודעים איך לכוון אותו) לשנות "חיווטים" קיימים שלא רצויים לנו ל"חיווטים" שבעדנו ומעצימים אותנו. אז חוזה סילבה פיתח דרך איך להפוך את תת-המודע לחיובי ובעדנו. כשאנחנו משתמשים בדרך הזו, אנחנו מנטרלים את כל ה"כפתורים" שיכולים להילחץ וליצור אצלנו מתח נפשי. זה גורם למוח שלנו להרגיש טוב יותר, זה עוזר לגוף שלנו להרגיש טוב יותר (כי עם החלשות/העלמות המתח הנפשי, גם הסימפטומים הנלווים לו נעלמים/נחלשים) ואנחנו מובילים את החיים שלנו להיות בריאים ומאושרים יותר.

בוגרי שיטת סילבה מספרים:

 

המוח שלנו הוא כמו מחשב על, עם יכולות אדירות שרק מחכות להתגלות. קורס בסיסי בשיטת סילבה יפתח לכם צוהר לעולם חדש של אפשרויות, וילמד אתכם כיצד לרתום את כוח המוח שלכם לטובתכם.

הצטרפו למיליוני אנשים ברחבי העולם שכבר נהנים מחיים טובים יותר:

  • הרפיה ושלווה: למדו טכניקות יעילות להתמודדות עם לחץ וחרדה.
  • שינוי אמונות מגבילות: התגברו על מחשבות שליליות ופתחו חשיבה חיובית.
  • הגשמת מטרות: הגדירו יעדים ברורים ותכננו את הדרך להצלחה.
  • חיבור לתת המודע: גלו את הפוטנציאל האישי הטמון בכם.
  • פיתוח האינטואיציה: קבלו החלטות נכונות יותר וסימכו על תחושת הבטן שלכם
  • בריאות מיטבית: שמירה על בריאות תקינה

בקורס תלמדו:

  • טכניקות הרפיה עמוקות: השתחררו מהסטרס והגיבו ברוגע.
  • חשיבה באלפא: רמת מודעות מיוחדת המאפשרת חשיבה אחרת וגישה לתת המודע.
  • חשיבה חיובית: למדו לחשוב חיובי ושנו את האמונות שלכם ממגבילות למעצימות
  • שיפור הזיכרון והריכוז: זיכרו דברים בקלות רבה יותר והתמקדו במשימות.
  • חיזוק האינטואיציה והיצירתיות: פתחו פתרונות חדשניים וחשיבה מקורית.
  • להפעיל את המוח המרפא: שפרו את הבריאות, זרזו החלמה והפיגו כאבים.
  • תכנות חלומות: תזמינו חלום כדי לפתור בעיה או אתגר.
  • תקשורת סובייקטיבית: איך להעביר מסר למישהו אחר בלי לדבר איתו.
  • הדמיות מודרכות: עשו שימוש בכוח הדמיון להשגת מטרות.

הקורס מתאים לכולם:

  • אנשים המעוניינים לשפר את איכות חייהם.
  • מי שרוצה להצליח באתגרים שונים או לפתור בהצלחה בעיות.
  • אנשים שרוצים לשפר את הבריאות ולהתגבר על כאבים פיזיים.
  • מי שרוצה מערכות יחסים טובות עם יקיריו, עם עצמו, עם כסף ועם אחרים
  • כל מי שרוצה להגשים חלומות ולפתח את הפוטנציאל האישי שלו.
  • כל מי שמעוניין לחיות ברווחה ולממש את היעוד שלו.

אל תחכו, הירשמו עוד היום לשיחת התאמה אישית ללא עלות!


למידע על הקורסים והסדנאות שלנו

השאירו פרטים ונציג של מכון סילבה יחזור אליכם בהקדם:



    x
    סייען נגישות
    הגדלת גופן
    הקטנת גופן
    גופן קריא
    גווני אפור
    גווני מונוכרום
    איפוס צבעים
    הקטנת תצוגה
    הגדלת תצוגה
    איפוס תצוגה

    אתר מונגש

    אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

    סייגי נגישות

    למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

    רכיב נגישות

    באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.